چند سالی است که تب و تاب شبکه های اجتماعی نظیر فیسبوک، توئیتر، اینستاگرام و… بسیار فراگیر شده است. به طوریکه کارشناسان، فیسبوک را با جمعیتی حدود ۱.۳۵ میلیارد کاربر (۲۸ اکتبر ۲۰۱۴)، دومین کشور پر جمعیت دنیا خطاب می کنند. از آنجا که متأسفانه و یا خوشبختانه مردم (مخصوصاً ایرانیان) بیشتر وقت خود را (به طور میانگین هر نفر ۳.۲ ساعت در روز) در این شبکه های اجتماعی و یا به عبارتی دیگر مجامع مجازی می گذرانند، به نظر محیط مناسبی برای به نمایش گذاشتن کالا ها و انجام تبلیغات مختلف می آید چه بسا هزینه تبلیغات در این گونه مجامع بسیار کمتر از تبلیغات در دنیای مجازی می باشد. در این مقاله قصد دارم شما را با مفهوم Social Marketing یا همان بازاریابی شبکه های اجتماعی آشنا کنم.

بازاریابی شبکه های اجتماعیسوشال مارکتینگ ابزاری است برای به دست آوردن ترافیک و توجه به طراحی وب سایت شما. برنامه های سوشال مارکتینگ بیشتر بر تولید محتوا استوار هستند که باید به اشتراک گذاشته شود. هرچه میزان ترافیک و اشتراک گذاری بالاتر برود میزان اعتبار کسب و کار شما بالاتر خواهد رفت. به دلیل اینکه این ابزارها به راحتی در دسترس همگان قرار دارد، تکرار و پرورش نام تجاری کسب و کار شما که یکی از اصول بازاریابی است را به دنبال خواهد داشت. علاوه بر اینکه همانطور که در بالا نیز اشاره شد، این سبک ارزان قیمت  به تشکیل کمپین های بازاریابی کسب و کار شما کمک می کند و افراد ناخودآگاه به تبلیغ رایگان تجارت شما می پردازند و آن را گسترش می دهند.
البته این را نیز در نظر داشته باشید که یکی از معیارهای رنکینگ شما در موتورهای جستجو، شبکه های اجتماعی و تعداد اشتراک گذاری و لایک های آنان به کسب و کارتان می باشد.
یکی دیگر از مزایای حضور شما در شبکه های اجتماعی، ایجاد تعامل نزدیک مشتریان با شما خواهد بود و شما را در کنار خود احساس خواهند کرد.

بهترین شبکه های اجتماعی برای تجارت عبارت اند از:

  1. فیسبوک
  2. گوگل پلاس
  3. توئیتر
  4. Pinterest
  5. Instagram

روش های جذب کاربر در سوشال مدیا و سوشال مارکتینگ چیست؟

برای کاربران صفحه خود سوال هایی مطرح کنید که باعث تفکر آنها شود، البته باید توجه داشته باشید که سوال هایی که در نظر دارید خیلی عمیق نباشد، به طوری که طرفداران احساس کنند که جواب دادن به سوال شما بسیار آسان  است. این یک تکنیک ساده در بازاریابی اینترنتی است، فقط کافیست سوال خود را بپرسید و منتظر پاسخ باشید. با استفاده از این تکنیک می توانید کاربران را به فعالیت، کامنت گذاشتن و لایک کردن تحریک کنید.

سعی کنید مطالبی که برای کاربران خود پست می کنید حاوی اطلاعات مفیدی باشد: شما می توانید این کار را از طریق مقاله های جالب و یا ویدئو های جذاب انجام دهید. اگر شما محتوای تازه و مرتبط را در صفحه خود قرار دهید، مطمئنا کاربران برای دیدن مطالب و پست های جالب تر به صفحه شما باز می گردند.

Social-marketing1

معمولا آدرس وب سایت خود را در قسمتی از عکس بنویسید: با معرفی وب سایت خود، به کاربران این پیغام را می رسانید که دقیقاً فعالیت های شما در چه زمینه ای است و این به انتقال بیشتر و بهتر اطلاعات به کاربران کمک می کند تا بتوانند کسب و کار شما را بهتر بشناسند.

پست کردن محتوای مناسب در زمان مناسب: زمان پست گذاری یکی از عامل های بسیار مهم در بازاریابی اینترنتی است. باید بدانید که چه ساعاتی از روز و چه روزهایی در هفته، کاربران دوست دارند با چه نوع محتوایی مواجه شوند و از چه مطالبی استفاده کنند. به عنوان مثال پس از ساعت ناهار، اکثر افراد به دنبال پست های سرگرم کننده و خنده دار هستند تا ساعاتی را به استراحت بپردازند و از مشغله های کاری به دور باشند. به عنوان مثال اگر در این ساعات، مقاله ای بگذارید حتی اگر بسیار مفید باشد مورد استقبال قرار نخواهد گرفت. زیرا در آن بازه زمانی کاربران نیازمند استراحت و سرگرمی هستند و جذب مقاله های علمی شما نمی شوند.

بله، همین نکات ریز در بازاریابی اینترنتی است که می تواند کسب و کار شما را رونق ببخشد و شما را به سمت موفقیت سوق دهد.

شما در مورد بازاریابی اینترنتی چی فکر می کنید و فکر می کنید بهترین روش بازاریابی اینترنتی چیست؟